Tarina

 

Mistä tiedän vaatteeni alkuperän? Samaa pohdimme loppuvuodesta 2022, kun Kaiuksen tiimi kokoontui ensimmäistä kertaa. Vaatteiden valmistus on siirtynyt halpamaihin massan perässä ja laatu on jäänyt toissijaiseksi teemaksi. Trendit tulevat ja menevät, ihmisoikeuksien ja ilmastonmuutoksen kustannuksella. Suomessa ei enää valmisteta vaatteita ja vastuullisemman vaihtoehdon löytää vain sertifikaattien perusteella.

Kaius syntyi kiinnostuksesta vastuullista muotia kohtaan. Halusimme tehdä vaatteita, joiden alkuperän selvittämiseen ei tarvita salapoliisia. Aloitimme metsästämään mahdollisia kumppaneita ensin läheltä, ja lopulta huomasimme, ettei kauemmaksi kannata lähteäkään. Kaikista parhaiten tiedämme tuotteen alkuperän, kun itse valmistamme sen paikallisesti. Orivedellä valmistetaan neuleet, Kauhavalla taas tuotelaput ja langat. Ompelijamme Aulikki valmistaa Valkeakoskella käsin lopputuotteen. Toimistomme sijaitsee Tampereella, josta aidosti kotimaiset vaatteet matkaavat ympäri maan. Verkkokauppa avattiin marraskuussa 2023, jolloin ensimmäinen erä matkasi maailmalle.

Kaiuksen visio on palauttaa vaateteollisuus Suomeen ja suomalaiset vaatteet arkikäyttöön. Tarkoituksena ei ole siirtää koko maailman vaateteollisuutta Suomeen, eikä ratkaista pikamuodin ongelmia kertarysäyksellä, vaan tarjota vaihtoehto ja esimerkki paremman muodin puolesta. Kaius ei seuraa viikottain muuttuvia trendivärejä, vaan nojaa kestävyyteen. Vaatteen on kestettävä niin käyttöä, kuin aikaa. Kaiuksen paita on käyttökelpoinen nyt ja vuosien päästä. Paidat ovat vaatekaapin kulmakiviä ja yksinkertaisuus laajentaa käyttötarkoitusta rajattomaksi. 

Emme kilpaile tuotteen hinnalla. Ultrapikamuoti on vääristänyt käsityksemme vaatetuotannon kustannuksista. Me panostamme työntekijöiden ja ympäristön hyvinvointiin, mikä näkyy myös hinnassa. Olemme avoimia paitamme hintarakenteesta ja pyrimme rakentamaan kestävää liiketoimintaa, jolla rakennetaan työtä Suomeen. Kotimaiseen työhön sijoitus maksaa itsensä monella tapaa takaisin.

Tällä hetkellä paitojamme on saatavilla niin verkkokaupasta, kun kivijalastakin. Ensimmäinen jälleenmyyjämme on Happy Second Jyväskylässä, osoitteessa Asemakatu 11. Meidän matkaamme pääset seuraamaan Instagramista, kuin myös TikTokistakin nimellä @kaiusvaate. Tervetuloa mukaan!

Kaius - Kotimainen valmistaja nyt ja aina.